חג החנוכה הוא אחד החגים הצבעוניים והמגוונים לצלמים, אבל גם אחד האתגרים הצילומיים הגדולים. סופגניות, לביבות וסביבונים אפשר לצלם בקלות, אבל מה עם חנוכיה? והדלקת נרות? מצד אחד, אור הנרות מקסים, חמים ונותן אוירה ומצד שני – הוא חלש מאד ומקשה על הצילום.
אז הנה 14 כמה טיפים לצילום לאור נרות שישמור על האוירה, ולא ישטוף וימחק את אור הנרות החם.
מצב ידני: צלמו במצב ידני במצלמה. כך תהיה לכם שליטה מלאה על הפרמטרים – צמצם, מהירות תריס ורגישות (ISO).
צמצם: השתמשו בעדשות מהירות (בעלות מפתח צמצם גדול), על מנת שיותר אור יוכל להיכנס. נסו להשתמש בצמצם הפתוח ביותר האפשרי. עם זאת, זיכרו את ההשפעה על עומק השדה: ככל שהצמצם פתוח יותר – עומק השדה מצטמצם. זה אומר שפחות אובייקטים לעומק הפריים יהיו בפוקוס. לעיתים זה דווקא מה שתרצו, אך קחו זאת בחשבון.
רגישות (ISO): בתנאי אור נמוכים אפשר להעלות את רגישות המצלמה, כדי לאפשר
צילום במהירות גבוהה יותר או צמצם סגור יותר. עם זאת, זכרו כי ככל שהרגישות עולה – הרעש הדיגיטלי (הגרעון – grain) בתמונה עולה.
מהירות תריס: באור נרות חלש תרצו להשתמש במהירות תריס נמוכה. עם זאת, שימו לב כי במהירויות נמוכות – האובייקטים עלולים לצאת מטושטשים. אם אתם מצלמים אדם, הוא צריך לנסות לא לזוז כלל במשך הצילום. אם אתם מצלמים את הנרות עצמם, צריך לוודא שאין רוח חזקה שמזיזה את הלהבה.
חצובה: מהירות התריס הנמוכה מחייבת שימוש בחצובה. לא תוכלו להחזיק את המצלמה באופן יציב בידיים במהירות של פחות מ-1/30, למשל. אין לכם חצובה? זו קניה זולה יחסית, אבל שווה כל שקל.
מיקוד ידני: קשה מאד למקד בתנאי אור נמוכים ונרות מרצדים. עברו למצב של מיקוד (פוקוס) ידני, על מנת לשלוט על המיקוד ועל מה ממקדים.
פלאש? למרות האור החלש – אל תפעילו את הפלאש! הוא ימחק לחלוטין את אור הנרות ואת הצבע החמים שלהם ויגרום לצילום להיות שטוח ושטחי. זה לא מה שאתם מחפשים. אגב, בטכניקות מתקדמות יותר, אפשר להשתמש בתוספת תאורת פלאש, בתנאי ששולטים על העוצמה, המיקום והכיוון שלו. למשל – עבודה עם פלאש חיצוני, עם ג'ל כתום או אדום, חלש וממוקד, יכולה להוסיף בצילומים מסוג זה.
טמפרטורת הצבע (WB): אל תסתמכו על White Balance האוטומטי של המצלמה. המצלמה תנסה לפצות על האור האדום בתמונה ולבטל אותו, מה שיבטל את כל מה שניסיתם להשיג. התנסו עם הגדרות שונות כדי "לחמם" את התמונה. נסו להגדיר Indoor או Tungsten למשל.
אור נרות: אור נרות יכול לשמש בכמה אופנים: הם יכולים לשמש כמקור האור עצמו, מבלי להופיע בתמונה עצמה, הם יכולים לשמש כמקור האור עצמו, וגם להופיע כאובייקט בתמונה, הם יכולים לשמש כאובייקט המרכזי (למשל, צילום החנוכיה עצמה)
מקור רוח: אם אפשר, ואתם מצלמים במקום סגור, נסו להימנע ממשבי רוח שיגרמו לאור הנר להבהב, לזוז ולהופיע מטושטש בתמונה.
תוספת תאורה: נסו להוסיף עוד נרות. אפשר להכליל אותם בצילום עצמו, או מחוץ לצילום – מוסיפים תאורה על האובייקט המצולם.
כיבוי מקורות אור נוספים: אם אפשר ויש לכם שליטה על כך, כבו כל מקור אור נוסף לאור החנוכיה. כך יופיעו אור הנר במלוא הדרו, ויוסיף לאמינות בתצלום. כבו אפילו מסכי טלוויזיה או מחשב שמוסיפים הרבה האור בצילומים כאלה.
מחזירי אור: מחזירי אור (רפלקטורים) יכולים לעזור, להוסיף אור לפריים המצולם, או למקד אור על האובייקט. האפשרויות הן רבות: צילום של אדם היושב קרוב ליד שולחן לבן, צילום ליד קיר לבן הקרוב לאובייקט, או אפילו החזקת דף נייר לבן סמוך לפנים של האובייקט.
תיהנו: הכי חשוב – זכרו להיות עם המשפחה או החברים ברגעים המקסימים של החג, הדליקו איתם נרות ותבלו ושלחו לנו תמונות חנוכה לעמוד הפייסבוק
קרן אור מעבדה וחנות צילום.
Comments